Czym są liofilizaty i jakie mają zalety?

liofilizaty lyofood

Na wielodniowe wyprawy górskie warto posiadać żywność niepsującą się, która jest łatwa w transporcie. Idealnie na takie eskapady nadaje się żywność liofilizowana. Czym są liofilizaty? Jakie są zalety liofilizowanego jedzenia?

Czym są liofilizaty?

Liofilizaty to żywność, która poddawana jest procesowi liofilizacji. Czynność ta polega na wymrażaniu wody znajdującej się w żywności. Zamrożona woda usuwana jest przy pomocy zjawiska, które nazywa się sublimacją lodu. Dzięki temu likwidowane jest do 90% wody. Reszta wody zostaje usunięta za pomocą desorpcji. Taka żywność pakowana jest próżniowo, dzięki czemu usuwane są bakterie i grzyby odpowiedzialne za psucie się pożywienia. Zastosowanie takiego procesu pozwala na długie zachowanie świeżości posiłków, a także na zachowanie ich oryginalnego smaku, koloru i aromatów. Liofilizacja nie wpływa na szkodliwość produktów, co sprawia, że jest to jedna z najlepszych metod utrwalania żywności. Zapakowane próżniowo produkty spożywcze są lekkie i zajmują mało miejsca. To idealny wybór dla osób, które uwielbiają długie i wielodniowe trasy.

Liofilizacji podlega bardzo wiele produktów. Procesowi można poddać wszystkie owoce, warzywa i kawę. Najbardziej popularne liofilizaty to: ryż, przyprawy, mięso, sosy, zupki chińskie, a nawet dania gotowe.

liofilizaty

Zalety liofilizowanego jedzenia

Główne zalety liofilizowanego jedzenia to:

  • długa trwałość- produkty można przechowywać przez długi czas, a przy tym nie tracą one swoich walorów smakowych i wartości odżywczych,
  • brak konserwantów w produktach- mała zawartość wody sprawia, że nie ma obowiązku dodawania konserwantów do żywności liofilizowanej,
  • świeży smak- liofilizacja zachowuje naturalny smak i aromat produktów i potraw,
  • łatwość przechowywania- produkty liofilizowane są lekkie i zapakowane próżniowo, co pozwala na łatwy i lekki transport takiej żywności,
  • zachowują się wartości odżywcze- liofilizacja minimalizuje utratę składników odżywczych.

Podsumowując, wiele zalet liofilizowanego jedzenia powodują popularność takiej żywności wśród osób, które uwielbiają kilkudniowe wyprawy górskie.