Batony z dużą ilością białka to pożywna i smaczna przekąska wybierana przez trenujących. Nie każdy taki batonik dostępny na rynku jest jednak zdrowy. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Czym są batony proteinowe?

Batony proteinowe to specjalny rodzaj produktów spożywczych, które zawierają podwyższoną ilość białek – protein. Z tego względu mogą one zastąpić posiłek białkowy, a także służyć jako odżywka białkowa, aby uzupełnić poziom aminokwasów, na przykład po treningu.

Białko w batonach może mieć postać:

  • kazeiny
  • białka serwatkowego – hydrolizat i izolat
  • białka jaja kurzego
  • białka sojowego

Ponadto, batoniki proteinowe mają dodatek witamin, minerałów, błonnika pokarmowego, aby stanowić wartościową przekąskę, która sprawdzi się na siłowni, w klubie fitness, podczas biegania czy przejażdżki rowerowej.

Jak wybrać najlepszy baton proteinowy?

Dobry baton wysokobiałkowy powinien wyróżniać się składem. Warto więc sprawdzić, co dokładnie znajduje się w takiej przekąsce.

Przede wszystkim powinien mieć dużą ilość białka, dlatego powinno być ono na pierwszych miejscach w zestawieniu składników. Najlepiej, aby stanowiło co najmniej 1/3 jego masy. Wartościowe składniki to także suszone owoce, orzechy, gorzka czekolada, niskokaloryczne słodziki, na przykład ksylitol, maltitol, erytrol, stewia.

W dobrym batoniku proteinowym nie powinny znajdować się takie składniki jak: syrop glukozowo-fruktozowy, utwardzane tłuszcze roślinne typu trans.